Европа

Домбровскис: ЕС не трябва да се поддава на провокации и изнудване от Русия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис присъства на специално събитие в хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“. Той и посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко разговаряха с украински бежанци и доброволци, работещи в центъра. Специално за Euronews Bulgaria, Домбровскис заяви, че ЕС не трябва да се поддава на никакви провокации и изнудване от страна на Русия, а да продължи курса на предоставяне на помощ за Киев.

Той призова страните-членки да продължат политиката на помощ за Киев, включително предоставянето на оръжия:

 

Първо искам да подчертая, че не бива да се поддаваме на изнудване. Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия и да помагаме на Украйна. Също така следим ситуацията в Молдова, там ситуацията е много сложна затова оказваме финансова помощ и на Молдова. Предприели сме мерки по отношение на двустранната търговия. Ясно е, че Путин и Русия трябва да бъдат спрени. Ако не бъдат спрени, те вече свободно говорят за инвазия в други страни. Продължаване на тази агресивна империалистична експанзия. Затова трябва да бъдат спрени и Русия да бъде победена в тази война.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

По повод приемането на страната ни в еврозоната, зам.-председателят на ЕК заяви, че датата 01.01.2025г. е реалистична, но страната ни трябва да продължи да работи по въпроса и да удържи инфлацията.