Европа

ЕС увери, че ще продължи да подкрепя Украйна икономически и военно

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Страните от Европейския съюз ще продължат да подкрепят Украйна икономически, финансово и с военни доставки. Това става ясно от тяхно изявление, публикувано навръх годишнината от руската инвазия.

От блока отбелязват, че Украйна е част от европейското семейство и обвиняват Русия, че е отправила безотговорни ядрени заплахи и разпространява фалшива информация за инвазията. И допълват, че ще увеличат натиска срещу Русия да прекрати „агресивната си война“.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, обяви, че Евросъюзът трябва да продължи да дава на Украйна всичко необходимо да се отбранява от Русия.

„Една година след началото на бруталната война Путин не успя да постигне нито една от своите стратегически цели. Вместо да раздели Европейския съюз, той ни направи обединени и решени да бъдем до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Вместо да доминира на глобалния енергиен пазар, приходите му намаляха. Вместо да изтрие Украйна от картата, се изправи срещу нация, която е по-силна от всякога“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.