Европа

НАТО: Трябва да предотвратим ескалирането на войната отвъд Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В навечерието на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта изключителното значение на участието на НАТО в настоящия конфликт в сърцето на Европа. Макар Пактът да няма пряко участие в тази война, той има решаваща роля.

НАТО има две задачи във войната в Украйна. Първата е да окаже подкрепа на Украйна и да гарантира, че страната ще победи. Алианса не е страна в конфликта, но ние подкрепяме Украйна. Съюзниците от НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа. Другата ни задача е да предотвратим ескалирането на тази война отвъд Украйна и превръщането ѝ във война между Русия и НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг участва в среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън и Букурещката деветка, група от държави в най-източните части на алианса на НАТО, които се обединиха в отговор на анексирането на Крим от Путин през 2014 г.

Тъй като войната в Украйна се проточва, тревогите на страните от Букурещката деветка остават повишени. Много от тях се притесняват, че ако успее в Украйна, Путин може да предприеме следващи военни действия срещу тях.

Изпращаме много ясно послание на Москва, че защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО и нападение срещу един от нашите съюзници ще предизвика отговор от целия алианс, и затова сега имаме повече военно присъствие в балтийските страни, в Полша, в Румъния, в източния фланг. Колкото и време да е необходимо, ние подкрепяме Украйна, защото ще бъде трагедия за украинците, ако президентът Путин спечели в Украйна.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО подчерта и силното "послание за единство", което изпрати срещата на Б9 във Варшава. Той подчерта, че ако Путин спечели войната, това ще превърне света в по-опасно място. Столтенберг предупреди, че Китай може да окаже военна подкрепа на Русия, сега, когато двете свръхсили изглеждат по-близки.