Свят

Папата настоя за мирни преговори в Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

С наближаването на годишнината от началото на войната в Украйна, светът е в очакване на това, какво ще се случи и как ще се развие конфликтът. Все повече призиви се чуват за мирни преговори и диалог. За това призова и главата на Римокатолическата църква папа Франциск:

"Скъпи братя и сестри, вдругиден, на 24 февруари, ще се навърши една година от нахлуването в Украйна, от началото на тази абсурдна и жестока война. Тъжна годишнина! Броят на загиналите, ранените, бежанците и разселените, разрушенията, икономическите и социалните щети говорят сами за себе си. Може ли Господ да прости толкова много престъпления и толкова много насилие? Той е Бог на мира."

Франциск настоя за отговорност от страна на световните лидери:

"Нека да останем близо до измъчения украински народ, който продължава да страда. И нека се запитаме: направено ли е всичко възможно, за да се спре войната? Призовавам тези, които имат власт в своите държави, да положат конкретни усилия за прекратяване на конфликта, за спиране на огъня и започване на мирни преговори. Това, което е построено върху развалини, никога няма да бъде истинска победа".

От началото на войната на 24 февруари 2022 г. При всяко свое обръщение Светият отец споменава украинския народ и настоява за мир. Франциск не признава руския термин „специална военна операция“ и определя случващото се в Украйна като престъпление срещу човечеството.