Политика

БСП-София не пожела Корнелия Нинова в листите си (Допълнена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
2.Kornelia Ninova BGNES Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която традиционно е водач на червената листа в 25-и район в София, този път изобщо не попада в списъка с номинираните кандидат-депутати, гласуван от градската организация.

Това става ясно от съобщение на БСП-София, изпратено до медиите. То идва на фона на нестихващите колизии в червените редици, след като преди около две седмици от тях на конгрес бяха изгонени 13 социалисти.

Освен Нинова, прави впечатление, че в проектолистите на БСП-София липсва и името на Георги Свиленски, който бе зам.-председател на ПГ на левицата в миналия парламент, както и на Христо Проданов, който е секретар на Изпълнителното бюро.

На предишния вот Проданов водеше в 23-ти район, а Свиленски - в 24-ти.
 
"БСП в София разчита на лидери на районни организации да изнесат голямата битка в кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 април", се посочва още в съобщението на градската червена организация.

В 25-ти МИР те са подредили първи Милко Панов, член на Изпълнителното бюро на БСП-София , който е председател на районната организация на социалистите в Нови Искър.

За 24-ти МИР е определен председателят на БСП в район "Искър" Борис Цветков. Той е магистър по математика, член е на Градския съвет на БСП - София, бивш народен представител и общински съветник.

На първо място в 23-ти МИР е избран председателят на БСП в "Панчарево" Еньо Савов, член на националния съвет на столетницата. 

Червените листи за предсрочния вот на 2 април трябва да бъдат окончателно утвърдени от Националния съвет в петък. Тогава ще станат ясни и водачите.

Именно това обстоятелство, изрично уточнено и в съобщението на БСП-София, се превърна в повод за реакция от "Позитано" 20 привечер в сряда.

"Определени медии разпространяват невярна информация, че Градската конференция на БСП в София е излязла с решение за водачи на листи и е отхвърлила кандидатурите на досегашните водачи Проданов, Свиленски и Нинова. Това е абсолютна лъжа. Конференциите не издигат и избират водачи. Това прави Националният съвет на партията", се казва в съобщението.

То припомня, че по процедура и устав местните организации подреждат листите от втори нататък - детайл, който в съобщението на БСП-София не е упоменат. В опровержението на БСП пък не се припомня дали и колко пъти досега градските заседания на партията в София са номинирали лидера  при предишните избори.

"Градската конференция премина в София премина в конструктивен тон и подобни неверни твърдения целят единствено уронване на авторитета и престижа на партията", завършва съобщението от "Позитано" 20.

Второ съобщение до медиите от името на БСП-София в следобедните часове обаче частично опровергава последното твърдение. Според него по време на заседанието лидерът на червените в столицата Иван Таков е направил изключително остро и критично изказване срещу ръководството на „Позитано“ 20. В него той го обвинява, че „дели членовете си на „наши“ и „чужди“ , „цензурира, наказва и изключва за различно мнение“, както и че си „служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган – конгреса“.

В съобщението до медиите е публикувано и пълното изказване на Таков. До момента не е постъпила информация то да е манипулирано или изпратено по погрешка. 

BSP Takov (1) Скрийншот от официалното прессъобщение до медиите с изказването на Иван Таков, изпратено от БСП-София.

Неговото най-сериозно обвинение е, че изгонените от БСП социалисти са били изключени „в пълен разрез с уставните норми на партията и с очевидни фалшификации при преброяването“ и че партийните шефове са направили „опит за разцепление и за подчинение на Градската организация“.