Свят

Ситуацията в Турция остава тежка след вторичния трус от 6.4 по Рихтер

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Властите в Турция и Сирия твърдят, че броят на загиналите при новото мощно земетресение е нараснал до осем души, а ранените са над 600. Жертвите на опустошителните бедствия достигнаха 47 000 души в двете страни.

Спасителните екипи продължават да издирват жертви след вторичния трус в понеделник със сила от 6.4 по Рихтер, който предизвика срутване на още сгради в Южна Турция. Сградите вече са били отслабени от земетресението преди две седмици и не са могли да издържат на новия трус. Пациентите трябваше да бъдат евакуирани от турска болница, след като няколко стени се срутиха в сградата. Те продължават да се лекуват в палатки, поставени пред болницата.

Много от оцелелите от земетресението не са се къпали от две седмици и инфекциите са започнали да се разпространяват, особено сред децата. Хората, живеещи временно в палатки, се опитват да импровизират, като използват кофи за миене и почистване. За тях обаче цялостното къпане остава мечта. Процесът на възстановяване на турските провинции, засегнати от опустошителните земетресения ще започне още през март тази година, обяви президентът Реджеп Ердоган по време на посещението си в провинция Газиантеп. Планира се строежа на поне 270 000 жилища догодина.

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че последното земетресение е изплашило служителите, които раздават храна на стотици хиляди хора в засегнатия район.

Световната програма по прехраната работи с партньори за осигуряване на топла храна в църкви, училища, джамии, правителствени приюти, всякакви сгради. Съседите си помагаха един на друг. Сега наблюдаваме значително увеличаване на мащаба на спешната реакция. Към днешна дата помощта е достигнала до над 800 000 души тук, в Сирия. Но за съжаление, тези хора ще се нуждаят от помощ в продължение на месеци, а вероятно и на години.

Кен Кросли, директор на Световната програма по прехраната за Сирия

Работниците спят в колите си при ниски температури, докато се опитват да изпълняват задълженията си по доставката на храна. Екипи разположиха общо 302 000 палатки и 6 400 контейнера в зоната на земетресението.

В момента на терен работят общо 14 740 души местен и международен персонал за издирване и спасяване. Четири мобилни центъра за социални услуги оказват и психологическа подкрепа на пострадалите в Кахраманмарас, Хатай, Османие и Малатия.

Организацията на обединените нации е критикувана за бавната си реакция при доставянето на помощи и тежко оборудване в контролирания от бунтовниците.