Добро Утро, Европа

Полк. Николай Марков за безконтролния самолет: Може да бъде целенасочено действие срещу сигурността

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 115309

Това не е ситуация. Това не трябва да се разглежда като ситуация, защото може да бъде и целенасочено действие срещу сигурността на държавата и нацията. И може да има катастрофални последствия – не по-малки, отколкото с един истински военен изтребител. Така експертът по сигурността полк. Николай Марков окачестви инцидента с прелетелия чужд самолет.

След като изслушах и министъра на вътрешните работи, и реакцията на министъра на отбраната, не ми стана ясно на мен като експерт какво искат да кажат. Считам, че искат да прикрият някаква несвършена работа, защото това са двете лица, които носят отговорност за този инцидент. И тази отговорност не е никак малка, убеден е полк. Марков.

Той посочи някои възможни рискове от подобни неконтролирани прелитания.

 

Може на борда да има биологично оръжие, което да бъде разхвърляно над държавата. И никой да не знае, че този самолет е минал. Може да има и други последствия – самолетът е прелетял над стратегическа зона, каквато е АЕЦ „Козлодуй“. Не искам да давам хляб в ръцете на хора, които са нелоялни към държавата.

Полк. Николай Марков, експерт по сигурността

По повод обяснението на властите, че самолетът е прелетял много ниско и затова не са вдигнати изтребителите, той посочи, че и ракетите летят много ниско. И някои видове стратегическа авиация летят на много ниска височина – буквално над дърветата, допълни полк. Марков.

Цялото интервю вижте във видеото.