Добро Утро, Европа

Иван Шишков: Магистралите се разпадат веднага след края на гаранцията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Искам да направя така, че част от тези проблеми да останат в миналото. Проверките по магистралите показват, че начина по който е извършено строителството не е качествен. След 7-8 години експлоатация на магистралите, те се нуждаят от основни ремонти.“

Това каза за Euronews Bulgaria регионалният министър Иван Шишков, който инициира проверки на качеството на пътищата, а резултатите на проверените показаха нередности.

В резултат на всички тези проби се оказва, че ще трябват основни ремонти на автомагистралите „Тракия“ и „Марица“, съобщи той.

Според регионалния министър това не е добър знак за качеството на строителството.

 

Асфалтът трябваше да е 28 см, дебелината на едната ядка беше 18 см, на другата 21 см, проблемите са много сериозни. Проблемът е, че магистралите буквално се разпадат, след като мине гаранцията. Минали са точно 7-8 години, ще търсим механизъм поне за АМ "Марица" фирмата изпълнител да направи ремонта.

„Качеството на нашите пътища трябва да е ясно сега, за да знаем какво ни очаква, държавата не го е контролирала. Мащабът е такъв, че всички проверки които се правят на големите инфраструктурни обекти показват проблеми“, посочи Шишков. Той уточни, че „Тракия“ е строена от гръцка фирма, а „Марица“ – от италианска. Има проблем в целия процес, смята министърът.

 

Държавата няма да се ангажира да плати огромно количество пари, ако магистралите бъдат дадени на концесия, много спешно трябва да проектираме и построим магистрали; ако те се построят на концесия за 30 години, тогава ще бъдат построени така, че да не се разпадат на седмата година, защото изпълнителите ще искат да се налага основен ремонт на 15-ата година.

Политиците трябва да направят анализ и да реализират концесиите, ако преценят, препоръча Шишков.

„По принцип обществените сгради трябва да имат паспорти, най-важното е една сграда да бъде поддържана и това зависи от отношението на собствениците към нея“, акцентира министърът.

„Ще направим анализ дали всички сгради имат паспорти. Не съм особено притеснен за качеството на строителството в България, нямаме анонимни участници в строителството на сгради“, гарантира той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.