Европа

1.5 млн. украинци останаха в Полша, 8 млн. се прибраха

От Euronews България Euronews България

През изминалата година Полша е приела повече от 9,5 милиона украинци - предимно жени и деца. Почти 8 милиона от тях са се върнали обратно в родината си. 

Почти две трети от тези, които са останали, са успели да си намерят работа. Украинците са отворили около 20 000 предприятия в Полша и са започнали работа в украински училища и по други проекти. 

 

Децата трябва да учат някъде - или да продължат обучението си онлайн в украинските си училища, или да се запишат в полско или друго училище. В местните училища просто няма достатъчно място. 

Наталия Ровицка, учителка в украинско училище във Варшава

Марк учи в украинско училище във Варшава. Радва се, че всички предмети са на украински език. „Вариантите ми са полска гимназия или обучение в друга държава, защото активно изучавам английски език. Ако успея, може би ще заминем за Англия. Това също се обмисля, но засега сме в Полша и ще останем тук една година, а може би ще се върнем в Украйна. Плановете се променят всеки ден“, казва той.

„Знаете ли, аз съм изпълнена с благодарност. Дойдох тук, в Полша, и ме посрещнаха хора, които не познавах. Осъзнаваме, че никой не ни дължи нищо, трябва сами да изкарваме пари, затова работим. Разбираме, че децата ни са нашето бъдеще“, допълва Ровицка.

Експертите предупреждават, че много украинци все още разчитат на помощи, за да се изхранват.

 

 

Преселниците повече или по-малко са се адаптирали в Полша, но сега има проблеми със заетостта и намирането на жилище. Време е да се разработи дългосрочна стратегия за прием.

Марта Ярошевич, Център за изследване на миграцията, Варшавски университет

„Войната в Украйна доведе до най-голямата миграционна криза в Европа след Втората световна война. Това е голямо предизвикателство за съседните държави. Само в Полша все още има около 1,5 милиона украинци. Повечето от тях живеят ден за ден. Въпреки че много от тях ще останат в страната, повечето биха искали да се върнат у дома възможно най-скоро“, предава Магдалена Ходовник, Euronews Варшава.