Европа

Сепаратистите в Донецк осъдиха на смърт трима чужди бойци

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 110014

Съд в сепаратистката Донецка народна република осъди на смърт трима чуждестранни бойци, сражавали се на страната на украинската армия. Двама британци и един мароканец получиха най-тежкото наказание заради наемничество. Те ще обжалват присъдите си.

 

Двама британци и един мароканец, пленени в Източна Украйна, където се сражаваха на страната на Киев, получиха смъртни присъди по обвинения в наемничество от съд в подкрепяната от Русия Донецка народна република. Британците Ейдан Аслин и Шон Пинър и мароканецът Брахим Саадун са обвинени, че са участвали в боевете като наемници. Те ще обжалват смъртната присъда, заяви адвокатът им Павел Косован.

 

Надявах се, че присъдата ще бъде по-справедлива, предвид обстоятелствата, при които помогнах на разследващите, а също и, че се предадох на Донецката народна република. Искаше ми се да беше различно, но Бог ще ме съди, когато дойде време.

Ейдан Аслин – британски гражданин 

28-годишният Аслин и 48-годишният Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април. Те са обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че и двамата са живели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната, посочва изданието. Мароканецът Брахим Саадун е студент, който се биел на страната на украинската армия и бил пленен през март в малък град между Мариупол и Донецк.


Британското правителство е "дълбоко обезпокоено" от смъртните присъди. Говорителят на премиера Борис Джонсън – Джейми Дейвис каза, че съгласно Женевската конвенция военнопленниците имат право на имунитет за участието си в бойни действия и "не бива да бъдат използвани за политически цели".