Европа

Ожесточени сражения в Северодонецк

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 104944

Около 10 000 цивилни жители на Северодонецк не могат да бъдат изведени безопасно от града заради продължаващите ожесточени сражения между украинските сили и руските окупатори. Малкият град в Луганска област е последният бастион на съпротивата преди руската армия да се съсредоточи върху съседната Донецка област.

 

Битката за Северодонецк в Източна Украйна се ожесточава с всеки изминал ден. Воюващите страни дават противоречиви сведения за динамиката на бойните действия и кои части от обкръжения град под чий контрол са. Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай каза, че боевете са особено ожесточени в индустриалната зона, която е подложена на масивен артилерийски обстрел от руска страна.

 

Сега боевете се водят в град Северодонецк. Всичко, което врагът е обявил за пълен контрол над града, не е вярно. Нашите защитници удържат позициите си. Има динамична граница, която разделя града на две части: една окупирана и една под наш контрол. Тя може да се премести значително дори в рамките на един ден. Ако ние си върнем 3, 4 или 5 къщи, линията на отбрана ще се премести в напълно различна посока.

Серхий Гайдай – губернатор на Луганска област

Гайдай допълва, че в следващите 2-3 дни руската армия ще засили артилерийския обстрел срещу Северодонецк и всички нейни резерви ще бъдат хвърлени в офанзивата, за да бъде той превзет и отрязан маршрутът Бахмут-Лисичанск. Но украинските защитници се заканват, че Северодонецк няма да бъде превзет толкова бързо и лесно, тяхната съпротива продължава.


Украйна се сражава за „всяка къща и всяка улица“ в Северодонецк, заяви командирът на батальон Свобода от Националната гвардия Петро Кузик. Той добави, че бързата доставка на далекобойни западни оръжия може да наклони везните на страната на украинските сили.


В определени райони те дори успяват да предприемат контраофанзива срещу противника.