Общество

Костанца Рангелова, ЦИД: Необходима е реформа, за да се преодолее монополът на "Лукойл"

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Силно е да се каже, че санкцията срещу „Лукойл“ предотвратява монопола на компанията, но е добра първа стъпка. Досега такива не бяха предприемани. Важно е, че са дава сигнал, че се тръгва в една различна посока. В момента имаме санкция за едно нарушение, което е направено в даден период от време. В момента е само глоба. Дългосрочното решение е да се направи реформа, за да се преодолее това монополно положение на „Лукойл“ и да има развитие на конкуренцията. Това заяви в студиото на PrimeTime Костанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията.

Това, което води до намаляване на цените, е конкуренцията. За да има такава, трябва да се разбие монопола на „Лукойл“. Това, което искаме да постигнем, е да се освети какво се случва. Този воал, който дълго беше разпрострян над компанията, позволяваше тези лоши практики и лош начин на управление да се загнездят в държавата, добави тя.

Важно е да отбележим, че санкциите, които се упражняват на европейско ниво срещу руски компании, те играят своята роля. Тяхната цел не е просто да се попречи на Русия да финансира войната чрез доходи от петрол и газ. Идеята е да се откъснат държавите в Европа от зависимостите спрямо Русия, и тези олигархични мрежи, които стоят зад тях, уточни Рангелова.

Нямам усещане да има картелно споразумение между продавачите на горива, каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото.