Икономика

Красимир Манов: Бълха ги ухапала „Лукойл“ с тая глобичка, рафинерията да бъде национализирана веднага

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Откога ние говорим за казуса „Лукойл“ и това какво се извършва върху българските потребители, а сега чак КЗК видя това. Бълха ги ухапала „Лукойл“ с тая глобичка, още повече че не е сигурно дали ще я платят. Те ще облажват, веднага реагираха.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ енергийният експерт Красимир Манов във връзка с наложената от Комисията за защита на конкуренцията имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева за извършено от „Лукойл-България“ ЕООД нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение.

„Лукойл Нефтохим“ не трябва да мине на оперативно управление, както Народното събрание прие някакъв измислен закон, а трябва да бъде моментално национализирана, защото и в самия доклад на КЗК се казва, че това е замислена стратегия – тези хора отдавна упражняват върху българския потребител ценова преса, аз му казвам рекет върху българските граждани по отношение на търговията с горива.

По думите на Манев управлението на нашата държава е зависимо от Русия, включително министри и президент.

„Тази държава е тотално разграден двор, занимават се с абсолютни глупости“, коментира енергийният експерт.

Ние плащаме едни от най-скъпите горива в Европа. Няма да паднат по никакъв начин цените. Глобата на КЗК по никакъв начин няма да се отрази. Ако говорим за реалните цени, в момента трябваше да плащаме с един лев на литър по-малко. Цените на руския петрол, който купува рафинерията, е с 35-40 долара по-евтин.

„Тези хора продължават се подиграват с нас, да ни рекетират, ограбват. Трябва да се вземат веднага мерки, а виждаме, че правителството не го прави. Те не защитават българския потребител, а защитават „Лукойл“. Абсолютно е възможно юридически да се национализира рафинерията. Навсякъде в Европа вече няма руски рафинерии. Само в Румъния“, подчерта Манов.

„Мен ме притесни едно от заключенията в процеса на проверката, че „Лукойл“ се били поправили. На маймуни ни направиха вече“, добави енергийният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.