Култура

„На Западния фронт нищо ново“ е големият победител на наградите БАФТА

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Британската академия за филмово изкуство връчи отличията на най-добрите продукции за изминалата година. Елитът на киноиндустрията се събра за звездната церемония в Лондон.

Филмът на режисьора Едуард Бергер „На Западния фронт нищо ново“ е големият победител на наградите БАФТА. Лентата спечели 7 статуетки, като бе определена и за филм на 2023 г.

 

Германоезичен филм получи толкова много номинации. Да спечелим точно този приз е невероятно. „На Западния фронт нищо ново“ е филм, който разказва историята на млад мъж, който отива на война, след като става жертва на крайнодясна националистическа пропаганда. Той си мисли, че това е приключение. Войната е всичко друго, но не и приключение.

Малте Грунерт, продуцент

Другите два филма, които се наредиха на челните места с по 4 статуетки са „Бандите от Инишерин“ и „Елвис“. Именно тези филми бяха отличени и на наградите „Златен Глобус“ миналия месец и са фаворити за Оскарите на 13 март.

 

Толкова се вълнувам, че нашият филм бе отличен по този начин и че публиката го харесва. За мен това е най-звездното събитие. Облечена съм от Алекдандър Маккуин, невероятно ел

Манди Уокър, кинематограф на „Елвис“

Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".

Филмът „Навални“ с участието на българския журналист Христо Грозев грабна статуетката за най-добър документален филм. Грозев обаче не бе допуснат до церемонията от властите на Острова поради съображения за сигурност.