Свят

Северна Корея изстреля още две балистични ракети

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

От Пхенян проведоха второ ракетно изпитание в рамките на няколко дни. Изстреляха нови две балистични ракети край източното си крайбрежие. 

Севернокорейската държавна медия съобщи за два снаряда от система за залпов огън. Японското министерство на отбраната заяви, че ракетите са изминали разстояние от около 350-400 километра и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония. 

 

Правителството смята, че Северна Корея може да предприеме нови провокативни действия в бъдеще, включително изстрелване на различни ракети и провеждане на ядрени опити. Що се отнася до военните тенденции, ще продължим да работим в тясно сътрудничество със Съединените щати и Южна Корея, за да положим всички усилия за събиране и анализиране на необходимата информация. 

Хирокадзу Мацуно, главен секретар на кабинета на Япония

Преди два дни Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония. САЩ и Южна Корея отговориха със съвместни военновъздушни учения.

Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, публикува изявление, в което предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба".