Свят

Северна Корея твърди, че е изстреляла междуконтинентална ракета

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Raketa Severna Korea AP Снимка: АР

Северна Корея заяви, че е изпробвала междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-15“ при „изненадващо“ изстрелване, което е потвърдило готовността й за „подвижна и мощна контраатака“ срещу враждебни сили.

Държавната телевизия на комунистическата страна излъчи кадри, за които твърди, че показват последното тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Изстрелването е било предназначено да провери надеждността на оръжието и бойната готовност на ядрените сили. Ракетата е била изстреляна под висок ъгъл и е достигнала максимална височина от около 5770 километра, прелитайки разстояние от около 990 километра за около 4 секунди, преди да удари предварително зададена цел във водите между Корейския полуостров и Япония.

В отговор на провокацията от Севера, Южна Корея и САЩ провеждат комбинирани военновъздушни учения, в които участва и американски стратегически бомбардировач.

Япония и Съединените щати пък проведоха съвместни въздушни учения над Японско море в отговор на последния ракетен тест на Северна Корея, се казва в изявление на японските въздушни сили за самоотбрана.

„На 19 февруари изтребителите F-15 на въздушните сили за самоотбрана проведоха различни тактически учения съвместно с бомбардировачи B1 на ВВС на САЩ и изтребители F-16 във въздушното пространство над Японско море“, се казва в изявление на командването в Туитър. По време на ученията „бе потвърдена съвместната готовност на силите в рамките на японско-американския съюз“.