Свят

Северна Корея отново изстреля ракета към Японско море

От Euronews България Euronews България

Северна Корея изстреля още две ракети с малък обсег в посока Япония, след като в региона се завърна един самолетоносач на САЩ, а Съветът за сигурност към ООН  бе започнал да обсъжда мерки заради последните ракетни тестове на Пхенян. Това съобщиха южнокорейският генерален щаб и правителството на Япония. 

С поредните два ракетни теста на Северна Корея за последните 2 седмици, те стават общо шест. Една от ракетите бе със среден обсег и прелетя над японска територия, преди да падне в океана.

По данни на японското министерство на отбраната двете севернокорейски ракети са прелетели между 350 и 800 километра при максимална височина 50-100 км, преди да паднат във водата в японската икономическа зона. Първоначалният анализ е показал, че втората ракета вероятно е била изстреляна в "неправилна" траектория.

Дебатите в Съвета за сигурност приключиха без съгласие за следващи стъпки спрямо Пхенян заради нарушаването на поредица резолюции на ръководния орган на ООН. Постоянните членове Русия и Китай заявиха, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея в региона са провокирали действията на Северна Корея.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада осъди изстрелването на две балистични ракети с малък обсег от Северна Корея към източните й води. Той заяви, че последните серии изстрелвания на Пхенян са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и че Япония е протестирала пред Северна Корея чрез посолствата си в Пекин.

Северна Корея едностранно ескалира провокациите за шести път в кратък период от време от края на септември насам. Поредицата от действия на Северна Корея застрашава мира и стабилността на Япония, региона и международната общност и ние категорично не можем да ги толерираме. Те нарушават и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и ние внесохме силен протест чрез посолството в Пекин.

Ясуказу Хамада, министър на отбраната на Япония

Във вторник Северна Корея направи най-провокативната си оръжейна демонстрация от 2017 г. насам, като изстреля ракета със среден обсег над Япония, което принуди японското правителство да издаде предупреждения за евакуация и да спре влаковете.

Изстрелването на ракетата от Пхенян е част от оръжейните изпитания на изолирания режим, който наскоро преразгледа ядрените си закони, а лидерът Ким Чен Ун обяви страната си за необратима ядрена сила.

Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида осъдиха изстрелването над Япония по най-категоричен начин, а южнокорейският президент Юн Сук-йол го нарече "провокация".