Свят

Визитата на най-висшия китайски дипломат в Москва напрегна САЩ и Европа

От Euronews България Euronews България
Van I Снимка: БГНЕС/Архив

Най-високопоставеният китайски дипломат, ръководителят на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ван И пристигна на посещение в Москва. Това съобщи вестник “Комерсант”, като уточни, че по време на посещението си Ван И ще обсъди ролята на Китай в регулирането на руско-украинския конфликт, предаде БНР.

Руският президент Владимир Путин може да се срещне с Ван И при посещението му в Москва, съобщи по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. Визитата на Ван И в руската столица идва на фона на изненадващото посещение на американския президент Джо Байдън в Киев.

Дмитрий Песков каза още, че "руско-китайските отношения имат многостранен, съюзнически характер". "Дневният ред е ясен и много широк, така че има за какво да се говори", отбеляза той.

Ван И, завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия, пристига в Москва за разговори за евентуално мирно споразумение за уреждане на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.

Миналата седмица Ван заяви, че Пекин ще придвижи "позицията на Китай относно политическото уреждане на конфликта в Украйна“ и че Пекин е на страната на мира и сигурността, припомня БТА.

Ръководителят на китайския парламент каза на руския си колега миналата година, че руските действия срещу Украйна са легитимен отговор на американските провокации.

След като заради войната в Украйна Западът наложи на Москва най-тежките санкции в съвременната история, Путин заяви, че Русия се обръща към Азия, след като векове е гледала на Запада като на "ковачница" на икономически растеж, технологии и войни.

На ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността Ван обвини САЩ, че нарушават международните норми с "истерично" поведение, пише още БТА, цитирайки Ройтерс.

Червена линия

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел от своя страна заяви, че „евентуална доставка на оръжия от Китай за Русия в подкрепа на офанзивата ѝ в Украйна би била "червена линия" за Европейския съюз“. Борел допълни, че е посочил пред Ван И в Мюнхен, че "това би било една червена линия".

"Той ми каза, че те нямало да го направят, че нямали намерение да го правят, но ние ще останем бдителни", заяви първият дипломат на ЕС при пристигането си за среща с министрите на външните работи на страните от общността, предаде Франс прес.

Ако Китай реши да достави оръжия на Русия, "това естествено ще има последици", коментира от своя страна шведският външен министър Тобиас Билстрьом, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Люксембургският му колега Жан Аселборн изрази надежда, че Китай "няма да направи тази грешка".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди вчера, че Китай смята да снабди с оръжия Русия.

САЩ не са в позиция да поставят искания на Китай, заяви днес говорителят на китайското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

"Ние не приемаме натиск или принуда", отговори Ван Вънбин на редовната пресконференция, след като бе запитан за държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предупреди Китай да не помага на Русия във войната в Украйна.

Китай заяви също, че никога няма да приеме САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения. Говорителят обвини Вашингтон, че "разпространява фалшива информация".

Зеленски: Бих искал Китай да е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски също взе отношение по темата, като предупреди Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Велт". "В момента обаче, не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това". 

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.