Политика

Христо Панчугов: Никой няма интерес от предсрочни избори, но този вариант е най-вероятен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 102832

Нито една от партиите в парламента няма интерес от предсрочни избори. Често обаче партиите се оказват заложници на обстоятелствата. Миналата година партиите много искаха да съставят кабинет, но не успяха. Опасявам се, че ако не видим радикална промяна в поведението на БСП, ПП и ДБ, и ако не видим много ясен дневен ред с приоритети, вариантът за предсрочни избори е най-вероятен. Това каза политологът Христо Панчугов в студиото на „Добро утро, Европа“ по повод настоящата правителствена криза и възможните изходи от нея.


„Правителство на малцинството“ беше много по-валидна опция в началото на това управление – когато беше неясно кои са тези субекти, когато не беше ясно какъв е политическия план, смята политологът. Шест месеца по-късно продължава да е неясно, но са ясни други неща – абсолютната неспособност на Кирил Петков да води разговор, да събира мнозинства, да се опитва да обговаря решенията, които се вземат в Министерски съвет, което предизвиква много сериозни конфликти и трусове, каза Панчугов.


Той е на мнение, че обикновената глупост е по-подходящо обяснение за сегашната ситуация, отколкото всякакви конспирации.


Според него съвсем практично Трифонов е решил, че оттук нататък той само ще губи от участието си в това управление.


Цялото интервю вижте във видеото.