Добро Утро, Европа

Любомир Кючуков: Трябва да си отговорим част ли сме от война в Украйна или не

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ние рано или късно ще бъдем изправени пред най-логичния въпрос в тази война - готови ли сме да преминем тънката граница да бъдем част от конфликта. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Любомир Кючуков, бивш заместник министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

 

Украйна има силен интерес НАТО да бъде включено във войната. Част ли сме от войната или не - на този въпрос ще трябва да отговорим.

Докато страните разполагат с допълнителен ресурс, винаги има опасност от ескалация, засега границата е страха, а не здравия разум, смята дипломатът..

„Не е решено как и докога продължава войната и как тя свършва. На това разчита Путин, а ние разчитаме, че руските ресурси ще се изчерпят, това прави войната дългосрочна и непредвидими, засега се говори за мир, но не за преговори, и от двете страни мирът се разбира като капитулация на противника“, разсъждава Кючуков.

Интересно е дали Китай ще излезе от позицията на тих наблюдател, Пекин засега подкрепя Кремъл политически, но избягва да премине границата, която да го постави в санкционен режим, посочва той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.