Общество

Потомък на Апостола с поредица от инициативи в негова памет

От Euronews България Euronews България

В деня, в който отбелязваме 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, ви срещаме с негов родственик. Стефан Караиванов е правнук на първия братовчед на Апостола и негов най-близък съратник - Васил Караиванов. Той изнася непознати факти около националния ни герой. С него ни среща Илиян Велков.

 

В нашата къща пазим много документи, основно на моя прадядо Васил Караиванов. Спомените, които имаме за Левски, са описани в книгата на Петър Караиванов „Васил Левски по спомените на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. А тук имаме много артефакти, останали от моя прадядо, които съхраняваме от едно време.

Стефан Караиванов, потомък на Васил Левски

Тази книга има идеята да представи цялото дело на Левски в Карлово през погледа и спомените на неговия първи братовчед Васил Караиванов, обясни Стефан Караиванов.

 

Много интересна парола са имали Васил Левски и Васил Караиванов – „лозинка“. Това е един лист хартия, който се реже на две части. Едната част е у Левски, другата – у Караиванов. И когато Левски праща човек при Караиванов, той носи своята част от тази лозинка. И тя трябва да съвпадне идеално, за да знаем, че това е човек на делото, а не някой самозванец.

Стефан Караиванов, потомък на Васил Левски

В тази къща, за която се говори, че Левски е правил част от срещите си, е пълно с тайни места, каза правнукът на Васил Караиванов.

Да си родственик на Левски е късмет, но човек не трябва да се уповава само на това, смята Стефан Караиванов.

„По този начин, с тази, книга, с тази галерия, с този филм, който подготвяме, мисля, че допринасям своя дан за това, че съм от този род“, убеден е той.

Да обичаме България така, както Левски я е обичал, призова потомъкът на Апостола.