Добро Утро, Европа

Отбелязваме 150 години от обесването на Васил Левски

От Euronews България Euronews България

България отбелязва 150 години от трагичната гибел на най-великия си син – Апостола на свободата Васил Левски. В редица градове, сред които Карлово, Ловеч, Велико Търново и Враца, са организирани събития за годишнината.  

Президентът Румен Радев ще открие мултимедийна дигитална експозиция "Изповедта на Апостола“ в Националната галерия "Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола. От 18.00 часа държавният глава ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

Въвеждат мерки за сигурност на възпоменателната церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметника в София  ще има три пропускателни пункта

След проверка от НСО, гражданите ще минават от 17 ч. през пунктовете на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище"; при булевардите"Дондуков" и "Васил Левски", и при бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов". Движението на автомобили около паметника се забранява от 14 до 20 часа.

Церемонията-поклонение пред Паметника на Апостола на свободата е с начало 18:00 ч.

За гарантиране на сигурността на присъстващите  служителите на Националната служба за охрана  ще проверяват гражданите за опасни предмети и вещества. Те ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества,  пиротехнически изделия. Хора с обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван. 

Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани до 15:00 часа и след приключване на официалната церемония.