Добро Утро, Европа

Гергана Паси за „Магнитски“: Отново и отново преживяваме темата за върховнеството на закона

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Голямата нова тема е присъединяването на нова голяма държава към санкциите "Магнитски" - Великобритания. От друга страна, прокуратурата както обикновено анонсира, че ще иска информация, за да разследва. Отново и отново прежияваваме темата за върховенството на закона. Тя е стара колкото членството на България в ЕС. Още когато преговорите набираха скорост беше ясно, че ние ще имаме много работа.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси и президент на „Пан Европа България“.

Не мога да си представя, че някой ще програмира тези санкции, така че те да дойдат точно преди нашите избори, убедена е Паси.

„Няма никакво съмнение, че санкциите са процес с отворен край. Най-вече той зависи от това какви знаци ще дадем. Дали възприемаме тези знаци като ключови за реформи“, уточни тя.

 

Предишният списък предизвика аналогични реакции, свързани с това, че САЩ са подведени. Прокуратурата анонсира, че иска информация, за да предприеме съответните действия. И вербалната реакция като че ли идва да послужи на нас самите като отговор на въпроса защо преживяваме отново тази тема.

„Иначе, върховенството на закона е толкова стара тема, колкото преговорите на България за членство в ЕС. Още в началото на този век, когато преговорите набират скорост,беше ясно, че това е една от темите, по които ще имаме много работа от една страна, и от друга - Европа ще трябва да се справя с дефицитите в тази тема“, припомни бившият министър по европейските въпроси.

„Имахме говорене за предпазна клауза, за специален механизъм за партньорство с ЕС. Имахме спиране на европейски фондове, за да стигнем до включването им като приоритетни“, каза още тя.

 

На мен ми направи много силно впечатление в последния списък, че САЩ целенасочено, не просто анонсираха имената, но бяха положили усилия да посочат конкретни факти защо едно или друго име попада в този списък. Очевидно търсейки да адресират набиращата скорост критика от миналия списък.

Това адресира не толкова българските институции, а широката българска публика, за да покаже, че когато САЩ анонсират следващ списък, те имат много ясно събрани аргументи защо и как, смята Паси.

Със сигурност процедурата по закона „Магнитски“ се разчита в контекста на геополитическата ситуация и енергийната тема е част от тази усложнена ситуация, категорична е тя.

Според нея в последната една година руската страна успя да използва като оръжие много теми, включително  и енергийната.

 

Смятам, че подбора на лица е особено важен от гледна точка  на сигнала, който изпраща към всички останали участници. Първо - че не можем безкрайно да бъдем пасивни и да оставяме разговора за борбата с корупцията  за едно чисто политизирано вербално ниво.
"То изпраща и сигнали към правораздавателните институции и големият дефицит е, че нищо не следва от поредния списък и санкции", уточни Паси.
Тя коментира и влиянието на войната в Украйна върху геополитическата ситуация.

 

"Малко преди руското окупиране на Крим Европа беше обект на постоянни условия от Путин. Заплахата се реализирапо най-брутален начин. Възможният мир преминава през победа на Украйна", смята Паси.

 

Цялото интервю вижте във видеото.