Политика

Татяна Дончева: „Магнитски“ е повече спиране на руско влияние, отколкото корупция | #EuronewsPodcast Еп. II

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Podcast Episode 1200X630

Татяна Дончева е един от най-известните български политици, юрист по образование, а сега е лидер на партия „Движение 21“. Има и няколко мандата като народен представител от БСП. Беше и депутат по време на краткия живот на НС, в което „Има такъв народ“ доминираха, но не направиха правителство. През 2005 г. Дончева бе и кандидат за кмет на София, издигната от БСП.„Движение 21“ миналата седмица се включи в новата коалиция – „Левицата“, в която са и други бивши социалисти.

Във второто издание на #EuronewsPodcast с нея разговаря Таня Петкова:

 

Разломни процеси

„Последните 10-15 години се отвори една бездна, дълго време левицата се отъждествяваше с БСП. До идването на Корнелия Нинова. Голяма част от ляво идентифициращите се хора започнаха да губят представителство. Проблемът не е само кой присъства в коалицията, а че голяма част от левите хора, започнаха да губят представителство. Че БСП не е тяхната партия-балансьор, че не е лява партия, че трябва да търсят нещо исторически по-перспективно“, каза Татяна Дончева защо заедно с бившите й съпартийци като Мая Манолова и Румен Петков са сформирали коалицията.

Според Дончева „тежки разломни процеси, безкрайни конфликти, които надхвърлят обичайното, дори за всяка партия. За първи път има такава вълна на изключени хора, което не е познато в демократичните времена, когато партиите рядко изключват свои членове“.

 

Към местния вот

По думите й не персоните в обединението са в основата на замисъла, а създаването в „средносрочна перспектива нов ляв субект, който да може да осъществи реално ляво политическо представителство“. „Да създаде условия на работа на експерти с такива убеждения, които да предлагат създават по-модерни, по-ефикасни решения на българските проблеми“, обясни Дончева.

И допълни: „В такова изграждане няма как да не се примирят стари вражди!Волята, характера, яркостта на отделните хора не е проблем, а по-скоро предимство. Да си запазиш идентичността, не означава да правиш червени линии“.

Дончева съобщи, че в коалицията предвиждат сериозно участие на представители на БСП в листите, особено на местните избори наесен.

„Хоризонтът ни е много далечен, ако нямаше местни избори бихме могли да изчакаме още 2-3 месеца. Имаше такива гласове, че с отстраняването на Корнелия Нинова ще се решат автоматически проблемите на БСП“, каза тя.

Относно зачестилите в общественото пространство гласове за президентска република и управление „със здрава ръка“, Татяна Дончева смята: “Да не бъркаме нещата. Здравата ръка е ръката, която знае какво прави в управлението. С присъствието на опитни политици и история, но нямат претенциите да са супермени и суперталанти. Ние си даваме сметка, че сме в края на политическия си път и бихме желали да трасираме моста за следващите поколения, но по един грамотен начин“.

 

Лоши решения

„Правителство на ИТН и ПП, постави повече въпросителни, отколкото отговори. Това са млади хора, несъмнено умни, интелигентни, но с огромни празноти в познанията. Самомнението и самонадеяността не гарантират успехи, а напротив – лоши решения“.

На въпрос къде се „счупи приемствеността“ в парламентарния живот през последните години, Дончева отвърна: „Счупи се в трите мандата на ГЕРБ. При влизането в управлението обявиха, че в парламента се губи време като се дебатира, прекъсна се всяко допускане на различен прочит, на различно мнение“.

 

Конституционна реформа

По „вечния“ с правосъдната реформа, юристката, смята, че е нужна промяна в Конституцията и че за това са необходими преди всичко гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Запитана как ще коментира втория списък с наказани петима българи по глобалния закон „Магнитски“, Татяна Дончева заяви: „в този списък виждам повече спиране на руско влияние, отколкото корупция“. Според нея „Великите сили не дали никакви доказателства“ за обявените нарушения.

 

Последвайте EuronewsPodcast и в:


Spotify: https://spoti.fi/3Dsx3WY
Soundcloud: https://on.soundcloud.com/u7Cq2
Apple Podcasts: https://apple.co/3jpYv0G
Google Podcasts: https://bit.ly/3JwFdl1