Европа

Киев може да получи от Полша танкове Леопард 2 до месец-два

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Киев може да получи от Полша танкове "Леопард 2" и "Пе Те 91" до месец или два. Това заяви полският президент Анджей Дуда в публикувано интервю за Укринформ. В момента украински военни се обучават да управляват и обслужват тези модели танкове в полския град Швентошув, посочи той.

На 13 февруари Дуда информира, че украински военни ще тренират в Полша с танкове "Леопард 2" повече от месец. На другия ден вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви след среща с партньори от НАТО, че "Леопард 2" може да пристигнат в Украйна още през март.

 

Президентът Зеленски ми каза, че се нуждаят от системи за противовъздушна отбрана. Това е основната нужда, която имат днес, но се нуждаят и от по-модерни танкове. Така че това е голямо изпитание и за западните технологии. Но ако ние не предоставим оборудването на Украйна, тогава със сигурност тя няма да се справи. Ако им предоставим оборудване, има голям шанс украинците да се защитят. Това е голям тест и за НАТО.

Анджей Дуда, президент на Полша

Близо половината от страните членки на ЕС подкрепят предложението на Естония съвместно да купуват боеприпаси за Украйна, съобщи премиерът на Полша Матеуш Моравецки. От друга страна Варшава е готова да разглежда възможността за предоставяне на Киев на съветски тип самолети – МиГ-29 или Су, за които има квалифицирани украински пилоти.

 

Времето е от съществено значение. Всъщност очакваме руска офанзива във всеки един момент. Дори вчера в медиите чух, че руската офанзива вече е започнала. Войната, която в момента се води в Украйна заради руската агресия, е невиждана в Европа от Втората световна война насам.

Анджей Дуда, президент на Полша

Ако страните от НАТО създадат широка авиационна коалиция в подкрепа на Украйна, Полша несъмнено ще се включи в нея, но след като бъдат уточнени параметрите със съюзниците, посочи Анджей Дуда.