Добро Утро, Европа

Украински войници се обучават на танкове "Леопард 2"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полският президент Анджей Дуда посети украински войници, обучаващи се на бойни танкове „Leopard 2“ във военна база в Свиетошов.

Обучението е част от военната помощ на Европейския съюз за Украйна. В ученията участват украински военнослужещи от части, воюващи на източния фронт.

Интензивните сесии продължават до 10 часа на ден, включително в почивните дни.

 

Моите войници имат боен опит. Не са дошли от улицата, те се бият на наши танкове от дълго време, така че по-лесно ще се научат как да управляват тези танкове. Тези танкове са голяма помощ за нашата армия. Ако се научим да ги използваме и ги тестваме в бойни условия, това ще има голям ефект.

майор Вадим Ходак – танкист от Днипро

В Свиетошов са разположени 10-та бронирана кавалерийска бригада от армията на Полша и бронирана бойна група на САЩ.

Варшава е сред най-активните поддръжници на Украйна и настоя европейските държави да й предоставят танкове Leopard 1 и 2.

 

Познаваме руското имперско лице много добре от нашата история и никога повече не искаме да го виждаме отблизо. Днес нашите съседи в Украйна ни защитават от него и ние сме им благодарни за това.

Анджей Дуда – президент на Полша

Германия е обещала на Украйна 178 танка Leopard 1 и 14 Leopard 2. Полша също ще изпрати 14 танка Leopard 2. Дания и Нидерландия също дадат своя принос.

Освен това Полша е предоставила или ще изпрати повече от 300 свои танка Т-72 от съветската епоха и модернизирани танкове PT.