Европа

НАТО осигурява тежко въоръжение за украинските сили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Потвърдена подкрепа за Украйна във военната област. Това заявиха членовете на Контактната група за Украйна в щабквартирата на НАТО в Брюксел. Досега Алиансът е отделил близо 50 милиарда долара смъртоносна помощ за защитаващата се страна от началото на руската инвазия.

"Заедно сме отделили близо 50 милиарда долара смъртоносна помощ за Украйна от началото на тоталната инвазия на Русия на 24 февруари миналата година. И нашата координация прави реална разлика в реално време. Съединените щати, Германия и Нидерландия работят заедно за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна. Франция и Италия работят за осигуряване на система за противовъздушна отбрана SAMP/T. И коалиция от държави, включително Германия, Полша, Дания и Нидерландия, работят заедно, за да предоставят бойни танкове Leopard на Украйна. За по-голяма бронирана мощ Съединените щати, Чехия и Нидерландия предоставят съвместно повече от 90 танка Т-72", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Обединеното кралство предостави компания от основни бойни танкове Challenger и работи с няколко държави, за да осигури повече боеприпаси за защитниците на Украйна.

По-рано генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че въпросът за предоставянето на изтребители не е от спешен порядък.

"Въпросът за самолетите не е най-неотложният сега, но това е текуща дискусия и както казах преди, ние имаме текущи консултации между съюзниците относно типа системи, които те трябва да доставят на Украйна. Това ще продължи. Типът подкрепа, която осигуряваме на Украйна, се е променил и еволюирал с течение на времето и ще продължи да се променя и да се развива, докато тази война продължава", каза той.

Преди срещата министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников показа на репортерите изображение на изтребител, когато бе попитан каква военна помощ търси страната му.

САЩ казаха, че няма да предоставят бойни самолети на Украйна. Великобритания обмисля тази възможност. А министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен заяви, че въпросът за изтребителите „трябва да бъде част от дебатите“.