Свят

Пуснаха редки кадри от експедиция до останките на „Титаник“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Редки и непоказвани кадри на останките на „Титаник“ бяха разпространени от океанографския институт „Уудс Хоул“. Експедицията е била през 1986 г. Повече от 80 минути лента проследяват някои от най-забележителните гмуркания на хората на Робърт Балард, ръководител на експедицията. 

Тогава за пръв път обществеността вижда гигантския лайнер, която се удря в айсберг и потъва в Северния Атлантически океан. Корабът се среща със злощастната си съдба при първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк през април 1912 г. Загиват около 1500 души.

 

И тогава влязохме от дясната страна на гредата на мостика. Първото нещо, което видях да изплува от мрака на тази дълбочина, беше тази стена. Гигантска стена от занитена стомана, която се издигаше на над 100 фута над нас. Погледнах нагоре към „Титаник“. Нищо не изглеждаше малко.

Робърт Балард, ръководител на експедицията за изследване на „Титаник“

Сега легендарният кораб се намира на около 4 км дълбочина. Техническите ограничения, както и обширната зона на търсене в Северния Атлантик направиха невъзможно локализирането на останките.

 

„Титаник“ е полегнал в част от океана, която бихте описали като равнинна бездна. Намира се на дълбочина над 13 000 фута. Температурата на водата е под нулата. Най-голямото предизвикателство е отдалечеността на мястото, както и суровата среда – по отношение на налягането, на което е изложено оборудването. Всеки квадратен сантиметър е притиснат в по-малко пространство от смазващия натиск на океана.

Анди Боуен, инженер

През 1985 г океанографският институт „Уудс Хоул“ разработва нова технология за изображения, включително Арго, шейна с камера, която заснема първите изображения на кораба на дълбочина 12 500 фута.

Сега кадрите са пуснати, за да отбележат 25-годишнината от пускането на екран на филма „Титаник“ на Джеймс Камерън.