Общество

БСП и служебният кабинет в спор да има ли таван на ценитe

От Euronews България Euronews България
Korenlia Ninova Снимка: БГНЕС

Таван за цените на най-важните потребителски стоки и продукти поиска БСП. В специална позиция лидерът Корнелия Нинова заяви, че това е единствената работеща мярка срещу инфлацията и в помощ на потребителите.

Проучването на Нинова показало, че след Гърция, Испания, Унгария, вече и Франция се подготвя да въведе таван за цените на над 50 потребителски стоки. „Идеята е от следващия месец тези стоки от "антиинфлационната кошница" да се продават не по-скъпо от цената на едро“, обяснява лидерът на БСП. И се заканва това да бъде едно от първите неща, които партията ще предложи в следващия парламент.

Социалистическата партия не за първи път предлага подобна мярка срещу поскъпването на основни стоки и горива.

„Само това е работеща мярка. Проверки на грамажа и етикетите няма да помогнат на хората“, косвено атакува Нинова служебния кабинет, който обяви план за контрол на високите цени.

Във връзка с него от вчера у нас вървят проверки на различни търговски обекти за спекулативни практики. Няколко държавни институции стартираха инспекциите от Бургас, а вниманието им е насочено главно върху стоките от първа необходимост – т. нар. малка потребителска кошница, съобщи пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той отхвърли идеята на БСП за таван на цените.

„Не съм привърженик на такива чисто административни мерки, доказало се е в практиката, че те не работят по никакъв начин“, обясни министърът.

Той призова гражданите да сигнализират за спекула с цените, защото „за всяка компания имиджът е важен“.  Целта била да се покажат нелоялните търговски практики, за които той обеща да има контрол и по този начин да се балансира пазарът.

Министър Стоянов прогнозира спад в цените на храните, но не уточни кога.

„Истината е, че пазарът не е добре балансиран. В крайна сметка има по-силни икономически субекти срещу по- слаби, което води до изкривявания. Трябва да се предприемат много по генерални стъпки“, заключи министърът на икономиката.