Европа

"Файненшъл Таймс": Австрия предупредила Христо Грозев, че Русия му готви покушение

От Euronews България Euronews България
Christo Grozev EPA BGNES Снимка: EPA/BGNES

Австрийските власти са предупредили разследващия журналист Христо Грозев, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти. Това става ясно от статия на "Файненшъл Таймс" (Financial Times), в която подробно се разказва за работата на българския журналист, който допреди няколко седмици живееше във Виена.

"Австрийските власти смятат, че там не съм в безопасност", казва Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт "Белингкат". Пред изданието той заявява, че бивш офицер от австрийските специални служби, действайки по указание на руското разузнаване, е получил достъп до личните му данни.

„И така, докато приятелите му затаяват дъх, Грозев избягал на безопасно място в Северна Америка“, пише ФТ. И продължава: „тази история е само една малка нишка в непрекъснато разширяващия се гоблен от ужас, страх и жертви, породени от непровокираното нахлуване на Русия. Но тя е силно напомняне за изключителната смелост, която някои журналисти проявяват в стремежа си да разкрият истината за бруталната руска война както в Украйна (където много репортери бяха убити), така и в самата Русия и в нейната по-широка орбита (където опозиционните медии са хвърлени в затвора, заглушени или изгонени). 

В края на декември миналата година Грозев беше обявен за издирване от руското МВР.
Въпреки всичко това „историята на Грозев показва и нещо по-оптимистично: една от пренебрегваните черти на войната в Украйна е, че тя ускори по необикновен начин каузата на разследващата цифрова журналистика. Причината, поради която Грозев е в черния списък на Кремъл, е, че "OSINT" постига немислими досега нива на прозрачност. Не е изненадващо, че приближените на Путин ненавиждат това”.

Журналистът каза пред FT, че ще продължи да работи и вярва, че разследванията му имат значение. Той добавя, че не съжалява за дейността си и "не може да си позволи да се страхува от Путин, иначе той ще спечели".


ПРЕДИСТОРИЯ

Елиът Хигинс, британски разследващ журналист, създава групата Bellingcat през 2014 г., като тя за първи път става известна във връзка с войната в Сирия. Платформата на Хигинс и други организации сега използват широки методите за събиране на информация с отворен код във връзка със събитията в Русия и Украйна, пише още в статията.  

„През октомври миналата година Bellingcat разкри самоличността на дистанционния руски екип за програмиране на ракети, който убива украинци от безопасните си офиси в Москва. В съответствие с идеалите на Osint, Грозев обяснява, че е идентифицирал звеното чрез кръстосана проверка на бази данни за доставки на храни, мобилни телефони, записи на руската армия и геолокационни снимки. Още по-изненадващо е, че през 2020 г. Грозев идентифицира убийците, които се опитаха да убият Алексей Навални, понастоящем лишен от свобода руски опозиционер“, припомня изданието.

В заключение се казва: „трагичното е, че проверката не спря злоупотребите с власт на Путин. И Грозев, подобно на много руски опозиционни активисти и украинци, се опасява, че на Запад отдавна има "нежелание за смелост" в противопоставянето на Москва. "Това бавно се променя сега, след началото на войната... но твърде късно", казва самият Грозев.