Euronews Сега

Роботи помагат в борбата срещу промените в климата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 151416

Роботизирана система помага на учените да открият така наречените "супер водорасли", които могат да се борят с измененията на климата. Малките водни растения се освобождават от въглерода, идващ от атмосферата, до 40 пъти по-ефективно от дърветата.

 

Този робот играе голяма роля в битката срещу промените в климата. Работата му е да сканира проби от водорасли и да анализира техните свойства. Тези водни организми могат да абсорбират изключително ефективно въглеродния диоксид CO2 от атмосферата. Учени от Технологичния университет в Сидни искат да открият т.нар. „супер-водорасли“, които могат да се използват и в индустрията.

Професор Питър Ралф се опитва да намери най-добрите водорасли, за да ги превърне в използваеми материали като влакна за текстилната индустрия, биопластмаса за строителството или ресурси за хранително-вкусовата промишленост. Така въглеродният диоксид, погълнат от растенията, ще бъде задържан в продуктите за много дълго време.

 

Имаме 10 години да декарбонизираме всички индустрии, за да останем под 1.5 градуса при затоплянето. Това, от което трябва да се откажем, е разглеждането на въглерода като продукт, който можем да извадим от земята. Имаме толкова много от него в атмосферата, трябва да го извадим оттам и да го поставим в продукти. И те трябва да го съхраняват за дълго време. Развълнуван съм от тази перспектива – да изградим продукти, които можем да вградим в стенни панели, в килими, във всички тези различни структури, които ще задържат въглеродния диоксид извън атмосферата с десетилетия. Това е бъдещето.

проф. Питър Ралф – морски биолог 

Тук идва роботът, наречен система за фенотипиране на водорасли. Той работи много по-бързо от хората. Докато досега бяха необходими около 6 месеца ръчен труд, за да се определят характеристиките на един-единствен вид водорасли, сега това отнема само 7 дни.


Предварително програмираната роботизирана ръка в центъра на автоматизираната система работи върху релса, което й позволява да се движи напред-назад между различните станции. Така нареченият „хотел за водорасли“ осигурява подходящите условия за живот, растеж и размножаване.
Във всеки един момент системата може да избере вид водорасло, чиито свойства да бъдат подходящи за съответната индустрия.