Свят

Столтенбег: НАТО ще осигури достатъчно боеприпаси на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Важното сега е Украйна да разполага с достатъчно боеприпаси, за да изтласка руските нашественици, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на министрите на отбраната от Алианса в Брюксел.

Съюзниците са обсъдили възможностите за увеличаване на производството на боеприпаси заради огромните нужди на украинските войски.

"Агресивната война на президента Путин в Украйна е най-голямата криза на сигурността в Европа от Втората световна война насам. НАТО и съюзниците стоят твърдо и солидарно зад Украйна и ние осигуряваме безпрецедентна подкрепа. В същото време засилваме нашите способности за възпиране и отбрана, поставяйки 40 000 войници под командването на НАТО в източната част на Алианса, със значителни въздушни и морски активи. Удвоихме броя на бойните групи от 4 на 8", каза Столтенберг.

Според него, Киев може да обърне хода на войната с оказваната от страните от пакта помощ. Не виждаме признаци Русия да се подготвя за мир, добави той.

Съюзниците преразглеждат целите за размера на военните си запаси и насоките за военно планиране. Столтенберг допълни, че два процента от БВП трябва да бъдат минимум, а не "таван" за разходите за отбрана в алианса.

"Одобрихме нови политически насоки за планиране на отбраната. Това ще бъде ключов двигател на промяната през следващите няколко години, за да гарантираме, че разполагаме с необходимите способности за надеждно възпиране и отбрана. Разглеждаме и начини за подобряване на нашия военнопромишлен капацитет, стремейки се към увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси", заяви той.

Столтенберг ще пътува в четвъртък до Турция, където един от въпросите, които ще постави, ще бъде за ратифицирането от Анкара на членството на Финландия и Швеция в НАТО.