Избори 2023

В навечерието на изборите: Зам.-министър на електронното управление хвърли оставка

От Euronews България Euronews България

Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов подаде оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба с уточнението, че Кирилов напуска поста по собствено желание. Мотиви не бяха посочени.
 
Самият Кирилов ги разкри с публикация в своя Фейсбук профил няколко часа по-късно. От нея става ясно, че е се е оттеглил поради несъгласие с начина, по който се ръководи повереното на министерството му дружество „Информационно обслужване“. То има ключова роля при провеждането и наблюдението на изборите, които отново наближават.
 
„Има неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване”. За съжаление това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол“, пише Благовест Кирилов.
 
И косвено дава да се разбере, че според него съществува риск за честността и прозрачността при предстоящите избори.
 
„Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени, съществува риск за изборите“, твърди вече бившият зам.-министър. По думите му миналите избори са били най-прозрачните благодарение на работата на министерството, което напусна.

Привечер от БСП пък обявиха, че сезират прокуратурата за „готвена намеса в изборите“. „Припомняме, че БСП вече сигнализирахме ОССЕ и ПАСЕ за недопустимата намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 02.04.2023 г. Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев“, се казва в позицията на червеното ръководство.

„За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите“, допълват от „Позитано“ 20. Самият Кирилов пък е бивш депутат от левицата.