Политика

ГЕРБ-СДС тръгват към изборите убедени, че ще победят "Промяната" и ДБ

От Euronews България Euronews България

„Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това“. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, след като от коалицията подадоха необходимите документи за регистрация за явяване на изборите на втори април.

Коалицията ГЕРБ-СДС внесе 9999 подписа, подобно на ДБ-ПП, които вчера също се регистрираха за участие в предсрочния вот с толкова подписи. 

„Политиката трябва да се превърне не в технология на перманентен скандал, а в публична среда, която е в състояние да произвежда решенията, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства“, допълни Дончев, след което уточни, че има куп нерешени въпроси в сферата на енергетиката, образованието, икономиката, социалната сфера, практически във всяка една сфера.

Относно новосформираната коалиция между Демократична България и „Продължаваме промяната“ Томислав Дончев каза, че ГЕРБ е достатъчно силна, разумна и консолидирана да ги победи. „Предвид факта, че коалицията се е позиционирала като опонент, е трудно и нашата позиция да е различна“, допълни Дончев.

Във връзка с думите на лидера Бойко Борисов, че ГЕРБ се разграничава от бившия финансов министър Владислав Горанов, санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“, Дончев уточни, че Борисов е имал предвид, че санкционираният не е част от ръководните органи на партията.

„Членството му, доколкото аз знам в ГЕРБ, не е прекратено. За последно бяхме в американското посолство преди седмица и никой не ни е натискал за нещо. Ние не работим под натиск“, обясни Донев, след което коментира, че най-вероятно списъкът „Магнитски“ ще се отрази върху резултатите от изборите, но не е ясно как.

„Единственото сигурно е, че това е ярко доказателство, че ние като общество, като институции, като правораздавателна система не умеем да решаваме проблемите си в България. Ако бяхме в състояние да го направим, нямаше да стигаме до списъци Магнитски“, смята зам.-председателят на ГЕРБ.