Euronews Сега

Миграция към САЩ: Лидерите на Северна, Централна и Южна Америка на среща на върха

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 143001

Лидерите от Северна, Централна и Южна Америка се събраха на едноседмична среща на върха в Лос Анджелис. Сред централните теми е миграцията, докато хиляди мигранти са се насочили към САЩ с надеждата да бъдат допуснати в страната.

 

Американският президент Джо Байдън и съпругата му посрещнаха лидерите от Северна, Централна и Южна Америка за среща на върха, която ще продължи цяла седмица. Още преди началото си срещата вече беше изпълнена с противоречия. Венецуела, Никарагуа и Куба не бяха поканени, което доведе до бойкота на Мексико. Лидерите от т. нар. Северен триъгълник - Салвадор, Гватемала и Хондурас, също отсъстват. А от Вашингтон наблягат на 23-имата лидери, които все пак са там.

Байдън подчерта демократичните ценности като обединяваща основа.

 

 

Докато се срещаме отново днес в момент, в който демокрацията е подложена на атака по целия свят, нека се обединим отново и да подновим убеждението си, че демокрацията е не само определяща за американската история, но и основна съставка за бъдещето на Америка. 

Джо Байдън, президент на САЩ

Въпросите за миграцията ще бъдат в центъра на разговорите. И докато мигранти чакат във временен лагер да разберат дали ще могат да преминат свободно през Мексико, неправителствени организации призоваха лидерите да признаят правата им. Според тях "Мигрантите не са престъпници, а международни работници". Въпреки това мигрантите без документи ще бъдат задържани на границата на САЩ.