Euronews Сега

Експерти за коалицията: Чакат ни нови избори наесен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 142020

Ден след като Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ напуска коалицията, неизвестните са повече. В студиото на „Добро утро, Европа“ политолози начертаха различни сценарии пред управлението оттук нататък. От предсрочни избори, през искан от Кирил Петков вот на доверие, до правителство на малцинството и плаващи мнозинства. 

 

Според експерта по политически ПР Росен Стоянов моментът за напускане на коалицията от Слави Трифонов не е избран случайно. Въпреки това излизането на „Има такъв народ“ от коалицията не означава автоматичен край на управлението. 

 

Това е край на този формат, но не е невъзможно в рамките на този парламента да бъде продължено управление в малцинство. Не е невъзможно да се създаде нов кабинет. Никой няма интерес да се преустанови работата на парламента.

Росен Стоянов

Според Антоанета Христова Кирил Петков ще направи всичко възможно, за да удължи максимално животът на управлението си. Но не за дълго. 

 

Той вчера изглеждаше ядосан, категоричен. Убедена съм, че ще направи всичко възможно, но до 1 месец. Не повече. 

Антоанета Христова

А за Антоний Тодоров Слави Трифонов и партията му в спешен порядък трябва да отговорят на няколко въпроса. 

 

Предсрочни избори според мен не са сигурни - иска ли предсрочни избори? Ще прави ли правителство в рамките на този парламент?

Антоний Тодоров

А според Страхил Делйиски оттук нататък най-логичният вариант е Петков да поиска вот на доверие от 47-ия парламент. 

 

 

Нещо, което е правено преди от Филип Димитров. Големият въпрос е, че каквато и конфигурация да се измисли, тя едва ли ще е достатъчно легитимна.

Страхил Делийски

А сега въпросите са повече от отговорите.