Избори 2023

Надежда Йорданова, ДБ: Безпокоим се, че руското влияние в президентството се засилва

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Нима останалите членки на ЕС също са държави на войната? Това е абсурдна теза.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият правосъден министър Надежда Йорданова от „Демократична България“ по повод думите на президента, че с ПП са сформирали коалиция на войната.

Много ясна оценка беше дадена от украинска страна - нима Радев призовава Украйна да капитулира?

 

Подобна ескалация на напрежението в президентската институция по-скоро ни кара да се безпокоим да не би желанието на руското влияние там да се засилва. Мисля, че това не е в интерес на страната ни, на мира и ценностите, които изповядваме.

ДБ последователно, от първия ден, в който започна военната агресия на Русия срещу мирна, суверена държава, е била в подкрепа на Украйна. Това е позицията в подкрепа на нашето бъдеще.

Само преди няколко месеца служебното правителство на Радев ни обясняваше как без руски газ ще имаме тъмна и студена зима. Нима това се случва? Същото е и положението с руското ядрено гориво. „Лукойл“ като почти монополист за бензин и дизел се опитваше да заплашва България и да я постави на колене. По настояване на ДБ, 48-то НС реши държавата да може да поеме оперативното управление. Очаквам служебният кабинет да се съсредоточи как да се защити българският интерес, а не руският.

 

ПП и ДБ се явяваме на изборите с ясна заявка да поемем отговорност за управлението на страната. Много ясна заявка правим за това България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Съдебна реформа със съществена реформа на прокуратурата, защото това което ни се случи с поредния списък „Магнитски“ трябва да спре. България да бъде независима от всяко руско влияние, включително и в енергийния сектор и разбира се да имаме една модерна и развиваща се икономика.

Воля не достигна в 48-то НС за съдебната реформа. За законите, свързани с еврозоната и съдебната реформа беше използвана всяка една процедурна вратичка, за да се гласува каквото и да било законодателство в тази посока или да се стигне до първо гласуване когато е ясно, че чисто технологично няма да стигне времето.

Лесно е да се каже, че БСП и ДБ са били партньори, но всъщност не се случи така. Промяната в позициите на БСП е изключително тревожна. Те все повече се доближават до позициите на „Възраждане“. БСП подкрепи референдума на „Възраждане“ относно еврото. Подписите на БСП и „Възраждане“ стоят един до друг до искането за обявяване на противоконституционност на решението за предоставяне на военна помощ за Украйна.

 

Дали вторият списък „Магнитски“ ще повлияе на изборните резултати предстои да видим. Надявам се всяка от партиите да преосмисли законопроекта за търсене на наказателна отговорност и контрол върху главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Надявам се особено ГЕРБ да заемат ясна позиция.

Другото, което ни казват нашите партньори е „вземете се в ръце и си свършете работата - вие не защитавате себе си и по този начин застрашавате и нас“. Списъкът няма пряко правно действие у нас, но влошава инвестиционния климат и пречи на България да влезе в Шенген.

Стана ясно, че Гешев е бил на частно посещение във Вашингтон.

Вижте цялото интервю във видеото.