Политика

Президентът: Импийчмънт? Първо партиите на войната да съставят правителство

От Euronews България Euronews България

48-ят парламент се разпусна от страх да не състави правителство и прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска. Така президентът Румен Радев отговори на обявеното от „Демократична България“ и „Продължаване на промяната" искане за импийчмънт срещу него. Миналия петък двете формации заявиха, че започват консултации с юристи дали е възможно предсрочното отстраняване на държавния глава, тъй като не спазвал конституцията и не се съобразявал с приетото от НС решение за военна помощ за Украйна.

"Нека да е ясно, че партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия", заяви още Радев, цитиран от БГНЕС.

„Те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на хората“, коментира още Радев работата на предишния парламент.

Според Радев „съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. "Няма кой друг да свърши нашата работа и тя започва с приемането на закони, които да гарантират тази битка", призова той пред репортери по време на тържествата, посветени на Трифон Зарезан, в село Устина.

Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене. Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски", заяви още държавният глава по повод наказанията срещу петима българи по глобалния закон „Магнитски“.