Euronews Сега

Спасиха трима мъже след 200 часа под развалините в Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Трима души бяха извадени живи в Турция на деветия ден от катастрофалния трус в страната. Спасителите не могат да повярват на очите си, докато изваждат 18-годишен оцелял под развалините близо 200 часа.

Поредната невероятна история е от Адъяман. Кадрите са от мобилен телефон на турското външно министерство. Те показват как Мохамед затваря очи и избърсва лицето си, когато вижда слънчева светлина за първи път след опустошителното земетресение преди повече от седмица. Медиците му подадоха вода, преди да го извадят от опасна сграда, която се срути допълнително, докато спасителите работеха. След като му поставиха скоба на врата, го поставиха на носилка с кислородна маска, като успяха да го извадят на дневна светлина 200 часа след земетресението.

Другата история е от окръг Кахраманмараш. Там двама души са били спасени в днешния девети ден след земетресенията в Турция, след като са прекарали под руините цели 198 часа. Единият от спасените е 17-годишен младеж, a другият е 20-годишният му брат. Спасители бързо са ги пренесли на носилки към линейките наблизо.

Двамата братя са били извадени от руините на осеметажен блок. В спасителната операция са участвали и екипи от Азербайджан.