Добро Утро, Европа

Оцелелият британски премиер продължава работата си

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 130139

Борис Джонсън ще продължи работата си като премиер на Великобритания въпреки съпротивата на свои и чужди. Това обяви той пред депутатите от Камарата на общините в сряда. По думите му, си е извадил поука от грешките и това ще го направи по-силен и отговорен в действията му.

 

Оцелелият при вътрешнопартиен вот премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че се справя със своята работа. Той се изправи за пръв път пред депутатите от Камарата на общините, след като депутатите от Консервативната партия му гласуваха доверие да остане на поста въпреки скандалите около „Партигейт“. 148 тори от общо 359 депутати гласуваха против него, което е признак за сериозно партийно разделение.

 

Имам политически опоненти навсякъде и това е така, защото правителството направи някои много големи, забележителни неща, които те не одобряваха. Никой, ама абсолютно никой, не може да ми попречи да си върша работата в полза на британския народ.

Борис Джонсън – премиер на Великобритания

Премиерът допълни, че планира да продължи напред, като се съсредоточи върху проблемите с някои хранителни доставки, стабилизиране на системата на здравеопазването, борба срещу престъпността, облекчаване на кризата с нарасналите разходи за живот и създаване на висококвалифицирани работни места.


Но противниците на Джонсън в партията твърдят, че няма да се откажат да го отстранят. Те се страхуват, че опетнената от разкритията за партита на „Даунинг стрийт“ 10 в разгара на пандемията от коронавирус репутация на министър-председателя ще донесе поражение на следващите редовни избори.