Общество

Помощ от България: Камиони с провизии се разтоварват в разпределителни центрове в Одрин

От Euronews България Euronews България

Общо четири разпределителни центъра в Одрин посрещат денонощно тирове с хуманитарна помощ. В спортна зала в града се разтоварват тонове с дрехи и провизии, сортират се и се изпращат към пострадалите райони.

Получихме помощи от България, Македония, Гърция, Полша, Австрия, другите европейски балкански страни. Едни от помощите идват тук, други директно към Истанбул, а трети директно към пострадалите места. Събирането на помощи ще продължи поне година.

Зафер Карамехмедоглу, зам.областен валия на Одрин

В разпределителния център работят доброволци от четири училища, студенти и граждани.

„От първия ден съм тук и ще остана толкова колкото мога да помогна и имат нужда от мен“, казва доброволецът Умут Ариемъс.

„Моите родители са живи, но тук всеки има някой който е пострадал или си е отишъл от случилото се. Тежко е“, казва студентка в Истанбул.

Шофьори разказват че докато Румъния е направила зелен коридор за камионите с хуманитарна помощ, то в Унгария има проблем с придвижването и това забавя процеса. От там е минал и 36-годишният.

„Проблеми имахме само в Унгария, където ни задържаха около 12-13 часа“, казва Валери Чакъров.

Той пътува от Мюнхен и споделя че е съпричастен с тежката съдба на Турция. Включил се да помогне без да се замисли.

„Да помогна, не нещо друго, не е за пари. По принцип аз си работя в Германия, където е моята работа. Аз съм оставил жена и деца да идвам да помагам. И пет дена става сме по пътищата. И още пет ще са докато се върнем, десет дена“, разказва Валери.

По данни на турската дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации само в Одрин вече са настанени 700 от евакуираните жители на пострадалите райони. Около 200 от тях са настанени в студентски общежития. Събирането на помощи продължава като са нужни още одеяла, спални чували, палатки, електрически или газови печки, санитарни продукти.