Европа

Берлускони се яви и нападна Зеленски: Оценявам поведението му много, много, много негативно

От Euronews България Euronews България
Italy Berluskoni AP Снимка: AP

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони излезе с директна остра критика към президента на Украйна Владимир Зеленски, съобщи AP.

„Ако бях премиер, никога нямаше да отида да разговарям със Зеленски, защото, както знаете, сме свидетели на опустошаването на страната му, на избиването на войниците му и на цивилното население. Достатъчно беше той да спре да напада двете автономни републики на Донбас и това никога нямаше да се случи, така че аз оценявам поведението на този господин много, много, много негативно“, каза Берлускони.

Това е първа негова изява по политически и международни теми от дълго време. В нея се съдържа и косвена нападка към премиера на Италия Джорджа Мелони, чийто коалиционен партньор е партията на Берлускони „Форца Италия“. Мелони е силен поддръжник на Украйна, сърдечно се прегърна със Зеленски преди дни, когато той посети Брюксел за срещата на върха на ЕС. Италианският премиер не скри и раздразнението си, че не е била поканена на вечерята със Зеленски, германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

На журналистически въпрос не е ли съгласен с мнението на Джорджа Мелони, че пътят към мирно споразумение минава през еднакво военно оборудване на двете армии, Берлускони отговори:

„Не. За да се постигне мир, мисля, че американският президент трябва да дръпне настрана Зеленски и да каже: „Готов съм в края на войната да създам план „Маршал“ за възстановяване на Украйна. План „Маршал“ в размер на 6, 7, 8, 9 милиарда долара. При едно условие - че вие утре също разпоредите прекратяване на огъня, защото от утре няма да ви дадем повече долари и няма да ви дадем повече оръжия". Само нещо подобно ще убеди този господин да се съгласи на прекратяване на огъня".

Берлускони направи коментара си на излизане от избирателна секция в Милано в неделя вечерта, след като даде своя глас на местните избори. Известно е, че той и руският президент Владимир Путин са в близки отношения от десетилетия, припомня AP.