Европа

Никос Христодулидис е новият президент на Кипър

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Никос Христодулидис ще бъде новият президент на Република Кипър, след като бяха обявени официално окончателните резултати от преброяването на гласовете, подадени на втория тур на президентските избори в неделя.

Бившият външен министър и независим кандидат Никос Христодулидис, подкрепен от редица центристки формации, печели с близо 52 процента от гласовете. Опонентът му Андреас Мавроянис, който беше подкрепен от най-голямата лява формация АКЕЛ, получава 48,09 процента.

Победителят получи поздравления от съперника си и от настоящия президент Никос Анастасиадис и от лидера на най-голямата дясноцентристка партия Демократически сбор.

Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на голяма част от десетгодишното управление на настоящия президент Никос Анастасиадис беше първо говорител на правителството, а после и министър на външните работи. Миналата година обаче подаде оставка и обяви кандидатурата си за президент, което предизвика разрив между него и вече бившата му партия, Демократическия сбор, който издигна кандидатурата на лидера си.

Победата на Христодулидис се смята за очаквана, защото всички социологически проучвания още преди изборите прогнозираха, че той ще спечели на втория тур.