Добро Утро, Европа

Анализатори: Интереси стоят зад вчерашния ход на Слави Трифонов

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 111959

Това, което се случи вчера, показва огромен сблъсък на интереси. Така археологът проф. Николай Овчаров обясни изтеглянето на министрите на ИТН от правителството.

Не искайте от нас, политолозите, да коментираме поведението на един субект, който не попада почти в никакви класически политологични категории. За да разберем ИТН, първо трябва да познаваме г-н Трифонов, второ – да познаваме истинските интереси, които стоят зад този проект. Гражданите нямат никаква възможност да контролират поведението на г-н Трифонов. Так пък политологът Страхил Делийски коментира действията на ИТН, довели до настоящата правителствена криза.

ИТН не е партия в същинския смисъл на думата, това е един едноличен проект. Той конюнктурно се намести във формулата на изпълнителната власт. Беше ясно, че това ще е за малко, уточни Делийски.

Темата за Македония е най-наболялата в момента и няма как тя да не се използва вътрешнополитически, така пък проф. Овчаров коментира един от основните мотиви на Слави Трифонов за излизането от коалицията.

Беше направен опит за разгромяването на т.нар. „системни партии“. „Промяната“ е всъщност една замяна. Но видяхме какъв тюрлюгювеч са ПП, ИТН, а до голяма степен и ДБ, каза още проф. Овчаров.

Повече – вижте във видеото.