Политика

Радев към Макрон: Северна Македония да докаже с резултати, че иска да е в ЕС

От Euronews България Euronews България
Makron Radev Снимка: прессекретариат на президенството

Институциите в Северна Македония трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът, който се проведе днес, идва на фона поредното напрежение между Скопие и София, породено от насилието над македонеца с българско самосъзнание - Християн Пендиков в Охрид.

Еманюел Макрон миналото лято изигра ключова роля със своето предложение България да свали ветото върху членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, е подчертал още българският президент пред френския си колега.

Радев е напомнил още, че както България, така и РСМ, са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания, е посочил Радев.

По време на срещата президентът Радев е изразил интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.
 
Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също е бил акцент на срещата.