Спорт

Община Пловдив отпусна още 32.7 млн. лева за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Sport

С 46 гласа "за" и само един „против“ Община Пловдив прие предложение да отпусне още 32.7 милиона лева за стадионите на местните футболни клубове "Ботев" и "Локомотив", съответно "Христо Ботев" и ст. "Локомотив".

Заседанието на Общинския съвет се проведе при условия на обсада на сградата от фенове на двата отбора. Още от сутринта те изразиха намерението си да протестират при отказ.

Отпуснатите средства се разпределят в три бюджетни години за двата тима по равно. От Общинския съвет уточниха, че ще бъдат създадени и две постоянно действащи комисии, които да следят за строително-ремонтните дейности. В тях ще влизат по един съветник от политически представените групи в Общинския съвет и един независим съветник, строителен и авторски надзор, Камара на архитектите и Камара на инсталациите в България, външни експерти и представители на сдруженията на двата клуба.

Темата със стадионите на двата клуба стана актуална в последните седмици, след като кметът на Пловдив Здравко Димитров поиска допълнителни средства и заяви, че 22.5 млн. лева не стигат, за да се довърши съоръжението на "Ботев", известно като "Колежа". Димитров поиска помощ от държавата, след което направи предложение към Общинския съвет за нов заем.

Привържениците на "Ботев" заплашиха с протести, а тези на "Локомотив" поискаха помощта да бъде еднаква и за двата клуба. Стадионът на "Ботев" се строи от 2013 г., като проектът спираше многократно заради различни причини, най-вече липса на финансиране и смяна на собствеността на клуба. Този на "Локомотив" се ремонтира поетапно и сега са готови две от трибуните. През февруари 2020 г. правителството отпусна 37 млн. лева за двата стадиона (25 млн. за "Ботев" и 12 за "Локомотив"). От тогава многократно се изрази мнение, че средствата не са достатъчни.

Последното забавяне доведе до разрив в отношенията между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кмета Димитров, след което той напусна партията, но запази поста си. Решението на Общинския съвет за отпускане на допълнителни средства не е първо подобно. Извънредно предложение имаше и през март 2022 г.

Още спортни новини вижте във видеото: