Политика

Росен Христов: Има данни за търговия с природен газ без проведени прозрачни търгове

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Министерството на енергетиката под управлението на Александър Николов е сключвало договори за доставка на природен газ в нарушение на Закона, смята служебният енергиен министър Росен Христов.

"Законът за енергетиката е изключително конкретен. Договори за доставка за по-малко от 12 месеца трябва да се извършват на борсата и чрез прозрачни процедури. За по-голямата част от договорите процедури не е имало. Това е ясно нарушение", каза той.

Служебният министър призна и че той самият е давал показания пред държавното обвинение и е предоставил документи, съхранявани в енергийното ведомство.

"Да, давах показания, също сме дали много документация, както министерство на енергетиката така и Булгаргаз, вярвам, че прокуратурата ги е взела предвид", продължи Христов.

А самата проверка, довела до последващите обвинения, е започнала по сигнал на ГЕРБ, казват от партията.

"Колегата Делян Добрев и ако не се лъжа Радо Чолаков внесоха в полицията сигнал, който беше препратен към прокуратурата и в момента явно продължават действията", каза Жечо Станков.

Обвиненията на ГЕРБ, че заради посредници България е купувала много по-скъп газ, след спирането на доставките от Газпром, не са от вчера.

"10 милиона на ден повече плаща българското общество за газ заради руските посредници и 10 милиона лева повече плаща за гориво отново заради руските посредници", заяви Делян Добрев миналото лято.

"Прекрати се действащ договор и влязоха комисионерите, над 2 милиарда бяха платени за газ без прозрачни процедури", продължи Станков.

"Продължаваме промяната" обаче отричат подобни обвинения и категорично заявяват, че България, след спирането на руските доставки, е купувала синьо гориво от единствения възможен доставчик и то след провеждане на процедури.

"Изпращани са искания за доставки до много компании и са избрани трите най-ниски. Това че ние сме купували по-скъп газ, отколкото ние сме купували от Газпром, ама ние нямахме алтернатива Газпром, Газпром спря доставките", смята Венко Събрутев.

Държавата не е била ощетена, смятат бившите управляващи.

"Цената, по която този газ беше купуван е под тази на европейските борси. Българският потребител плащаше 50% под пазарната цена", добави той.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължават.