Свят

Рекордна пратка кокаин откриха в океана край Нова Зеландия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Полицията в Нова Зеландия откри рекордна пратка с кокаин, плаващ в Тихия океан. Наркотиците са на стойност над 316 милиона долара. Комисар Андрю Костър заяви, че пратката тежи 3,2 тона. Разследващите смятат, че наркотиците са били захвърлени в "плаваща транзитна точка" в океана, откъдето са щели да бъдат взети и отнесени в Австралия.

 

Това е най-голямото количество нелегална дрога, което е откривано някога от полицията в Нова Зеландия. Оценяваме кокаина на стойност около 316 милиона долара. Смятаме, че е бил предназначен за австралийския пазар. Било е достатъчно за Австралия за едногодишно потребление, или 30 пъти повече от Нова Зеландия. Към момента няма задържани, но работим по случая с нашите партньори.

комисар Андрю Костър

Според властите е твърде рано да се каже откъде идват наркотиците. Полицията, митниците и военните са открили наркотиците след стартирането на операция "Хидрос" през декември в сътрудничество с международни партньорски агенции за идентифициране и наблюдение на движението на подозрителни плавателни съдове.