Euronews Сега

В мач за историята ЛеБрон Джеймс подобри рекорда за най-много отбелязани точки в НБА

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Thunder Lakers Basketball AP Снимка: АП

ЛеБрон Джеймс счупи рекорда за най-много точки в НБА на САЩ и Канада. Звездата на Лос Анджелис Лейкърс, наричан още Краля, вкара 38 на Оклахома при загубата на тима си със 130:133 у дома. Още в третата четвърт той стана №1 в историята. Малко преди края на частта, с изстрел от 21 метра, Джеймс събра 38 388 точки и счупи рекорда на Карим Абдул-Джабар, който се задържа 34 години. 

ЛеБрон вдигна ръце във въздуха, а след това се усмихна. Абдул-Джабар, който бе една от многото звезди на трибуните, стана на крака и започна да го аплодира. Мачът бе спрян временно, а близки на Джеймс излязоха на терена за церемония, с която бе отбелязан историческият момент. 

Абдул-Джабар стана рекордьор по точки в редовния сезон на 5 април 1984, а през 1989 г. се оттегли с 38 387 точки. През годините няколко звезди бяха близо до рекорда му. Карл Малоун завърши само на 1 459 точки зад него. Кобе Брайънт – на 4 744, Майкъл Джордан – на 6 095. ЛеБрон изпревари всички, а вече е и пред Абдул-Джабар. Той излиза начело в класацията в 20-ия си сезон, колкото има и легендата на Лейкърс.



Още спортни новини вижте във видеото: