Европа

Меркел осъди руската инвазия в Украйна в първото си интервю от 6 месеца

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ангела Меркел Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел даде първото си интервю откакто напусна поста.

Руската инвазия в Украйна е брутална атака, която не зачита международното право. Това заяви бившият канцлер на Германия Ангела Меркел в първото си интервю откакто напусна поста. Меркел защити позициите си спрямо Киев и Москва, докато беше начело на управлението в Германия.

Половин година след като напусна поста си, в първото си голямо интервю, бившият германски канцлер на Германия Ангела Меркел осъди руската инвазия в Украйна. 

 

Това е брутална атака, която не зачита международното право, а за това няма извинение. Това, което се случи, според мен, е не само неприемливо, а eдна голяма грешка от страна на Русия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия (2005-2021)

Меркел обясни, че няма за какво да се извинява, имайки предвид реакцията й след като Русия анексира Крим през 2014-та, когато тя подкрепи санкциите срещу Москва. 
Бившият германски канцлер защити и позицията си от 2008-ма срещу приемането на Украйна в НАТО, защото по думите й е искала да предотврати ескалация с Москва, а в Киев не са били готови за членство.
През годините Меркел е била критикувана, че поставя Германия в уязвима позиция, включително като увеличава зависимостта на страната от Москва чрез газопровода "Северен поток 2".